Co najdete v zubní pastě

Každé ráno a večer si vytlačíte malý kousek zubní pasty na kartáček. Možná vás při tom někdy napadne, co vlastně tento prostředek denní péče o dutinu ústní obsahuje?

Většina zubních past má základní rozdělení obsahu podobné – obsahují jak účinné nebo taky někdy nazývané aktivní látky, tak látky pomocné. Mezi účinné složky patří například látky, které chrání před zubním kazem nebo napomáhají snížit riziko onemocnění dásní. Pomocné látky dávají zubní pastě její chuť, barvu nebo texturu. Nehrají tak přímou roli v ochraně našich zubů před jednotlivými onemocněními, ale bez nich by pasta nebyla taková, jakou ji známe.

Zubní pasta se používá spolu se zubním kartáčkem nejen z kosmetických důvodů, ale také proto, že látky v ní obsažené mohou pomoci zlepšit zdraví zubů a ústní dutiny. Složení zubních past prošlo svým historickým vývojem od rozdrcených skořápek, dobytčích kopyt, či popela až po komplexní výrobky, které obsahují třeba i 20 různých ingrediencí. Zubním pastám jako takovým předcházely dentální prášky, za jejichž výrobu a přípravu byli zodpovědni dentisté a lékárníci. Dentální prášky nebyly příliš šetrné. V 19. století se do těchto produktů začal přidávat glycerin, a tak z prášku vznikaly první zubní pasty. Masovou výrobu zubních past rozjela v roce 1893 firma Colgate & Co. A jak se složení past vyvíjelo během posledního století? Směrem k nižší abrazivitě (hrubosti), vyšší dostupnosti fluoridů, schopnosti odstraňovat skrvny ze skloviny zubů a lepšímu pocitu svěžesti po jejich použití.

Díky aktivním ingrediencím dnes zubní pasty přispívají k redukci zubního plaku, zubního kamene a pomáhají předcházet zubnímu kazu. Také ochraňují naše zuby před ztrátou skloviny z důvodu konzumace nebezpečně kyselých nápojů a potravin (eroze zubní skloviny) či řeší citlivé zuby, které nás díky bolesti dovedou občas pěkně potrápit.

Jak zjistit, co obsahuje moje oblíbená zubní pasta?

Na každé zubní pastě musí být uvedeno složení. Najdeme jej za slovem „Ingredients“ a jednotlivé látky jsou uvedeny v pořadí tak, jak jsou zastoupeny co do množství. Většina zubních past je regulována zákonnými normami jako kosmetické přípravky a pravidelně se sleduje bezpečnost jejich složek.

Mám si vybrat zubní pastu s fluoridy?

Ochranný účinek fluoridů před vznikem a rozvojem zubního kazu je znám zhruba sto let a je ověřen nespočetným množstvím klinických studií. Používání fluoridových past zajišťuje přítomnost fluoridů v ústech v průběhu dne a při dodání cukrů z potravy chrání zuby před zubním kazem. Malým dětem jsou určeny dětské zubní pasty s menším obsahem fluoridů. Dříve se dětem předepisovaly také fluoridové tabletky, v současné době se od nich až na výjimky ustupuje, protože zubní pasty s fluoridy jsou považovány za vhodnější formu ochrany před zubním kazem. Protože není v České republice fluoridována pitná voda, tak zubní pasty s fluoridy představují nejjednodušší způsob, jak dodat do úst dostatek této důležité látky.

Co tvoří většinu obsahu zubní pasty?

Aktivní látky, jako jsou například fluoridy, nejsou zdaleka největší částí zubní pasty. Značnou část objemu zubní pasty představují látky, které pomáhají odstranit zbytky potravy, leštit povrch zubů a odstraňovat zabarvení, které na zubech ulpívá např. po konzumaci kávy, černého čaje, červeného vína či vdechování tabákového kouře. Zubní pasty s účinnými abrazivy bývají označeny slovem „whitening“. K tomu, aby zubní pasta v tubě nevyschla a nerozdělila se na tuhou a kapalnou část, slouží zvlhčující složky a stabilizátory suspenzí (např. sorbitol či glycerin). Účinek zubní pasty při čištění zubů zvyšují pěnidla, která zároveň mohou rozpouštět aromatické přísady v zubní pastě. Některé látky jsou pak zastoupeny jen ve velmi nízké koncentraci jako např. konzervanty, které zabraňují množení mikrobů v pastě po otevření tuby. Zubní pasty mívají různou barvu (obsahují barviva) a také voní (mohou obsahovat např. éterické oleje či zahuštěné ovocné šťávy). Sladší příchuť zubní pasty je dosažena použitím umělého sladidla nebo xylitolu.

Může zubní pasta chránit zuby při konzumaci nápojů a potravin, které se podílejí na rozpouštění zubní skloviny?

Zubní sklovina je sice nejtvrdší tkání v lidském těle, přesto nevydrží úplně všechno. Některé nápoje (koly, džusy, ochucené sycené drinky) představují pro naše zuby doslova zkázu. Zubům neprospívá častý a dlouhý kontakt s příliš kyselými látkami, protože dochází k postupnému rozpouštění skloviny a to do té míry, že její úbytek a poškození je po čase vidět i pouhým okem. Některé zubní pasty a ústní vody obsahují účinné látky, které mohou zčásti tomuto destruktivnímu procesu zabránit. Je velmi vhodné používat je k ochraně před rozpouštěním (erozí) skloviny pravidelně a dlouhodobě.

 

  • sdílejte
  • 0

Mohlo by vás také zajímat

  • Sexuální pilíř vztahů

    Ač věřím, že by se o sexu mělo méně mluvit a více jej provozovat, rozhodla jsem se napsat na toto téma článek. Setkávám se totiž poměrně často s lidmi...

  • Nemoc jako informace

    Zkusme se na chvíli podívat na nemoc (ať už fyzickou, či psychickou) jako na něco, co nám má v životě pomoci. Podívejme se na ni jako na skutečnost, která nás má něco naučit, ...

  • Nepřemýšlej, vyraž!

    V době nekonečné nabídky zaručených tipů a receptů na život pro sebe hledáme jen to nejlepší. Týká se to i naší životosprávy. Neuspokojení střídáme různé školy a přístupy, pře...

  • SÍLA TĚLA A MYSLI: Mozek chce, abych se hýbal!

    Pravidelný pohyb a psychická vyladěnost. Nerozlučná dvojka. Nevím úplně přesně, co se v mém mozku v těch chvílích děje, ale mám vyzkoušené, že to fung...