Plastosauryně Pavlínka

Krátká ekologická poháda pro ty nejmenší

Milé děti,

znáte chytrou plastosauryni Pavlínku? Že ne? Tak poslouchejte.

Pavlínku už od malička zajímala příroda a všechno kolem ní, a tak když byla dost velká, vybrala se studovat vědu na prestižní Univerzitu svrchní jury. Pak se stala velkou přírodovědkyní a získala důležité ocenění „Nejlepší vědecká hlavička pravěku“. Ale to si už vy nepamatujete, milé děti, protože to bylo miliony a miliony let zpátky.

To však neznamená, že Pavlínčino vědátorství je minulostí, právě naopak. Stejně jako všichni ostatní ekosauři je i Pavlínka totiž nesmírně dlouhověká, a tak zažila náramnou spoustu objevů na naší planetě – třeba vynález plastů. Pavlínka se ve všech materiálech vyzná jako málokdo, i o plastech ví první poslední. Ví třeba, že plasty lze jednoduše recyklovat, pak z nich vytvořit spoustu dalších věcí – například nové oblečení nebo koberce.

Pavlínka ale ví i to, že mnoho plastů se na recyklaci vůbec nedostane a místo toho končí na skládkách odpadů. Proto se rozhodla, že před odvozem na skládky bude plasty všemi silami zachraňovat, aby jim zajistila další život. A taky ulehčila naší společné planetě.

A víte, co je nejlepší? Že i vy se můžete stát stejným zachráncem nebo zachránkyní planety jako Pavlínka. Začít se dá hned doma v kuchyni: třeba pečlivým tříděním všech plastových lahví do žlutých kontejnerů. Pavlínka má pro vás navíc speciální tip: Lahve před vyhozením vždy sešlápněte, aby v kontejneru zůstalo více místa.

Tak to zkuste! Uvidíte, že budete mít radost z toho, že díky vám mohou plasty získat další život a pak sloužit dalším lidem. A co víte, možná i vás starostlivost o planetu Zemi zaujme natolik, že se z vás jednou stanou stejně slavní přírodovědci nebo přírodovědkyně jako je Pavlínka.

Plastosauryně Pavlínka_omalovánky ke stažení

Tip! Vymalovanou omalovánku s Pavlínkou si nalepte na nádobu, do které doma třídíte plasty. Bude vám tak připomínat, že plastové nádoby je potřeba před vyhozením pořádně sešlápnout.

  • sdílejte
  • 0

Mohlo by vás také zajímat