Stromy a voda

Stromy by bez vody nevyrostly, ale na druhou stranu voda by si bez stromů dělala s krajinou téměř, co by chtěla. Nic by jí nestálo v cestě do lidských obydlí, nic by jí nezabránilo podemílat břehy, vyplavovat pole i města. Nic by ji nezachycovalo, aby následně zvlhčovala ovzduší, takže bychom za chvíli žili ve vyprahlé poušti. Lidé by neměli zapomínat, že příroda dala stromům moc ovládat vodu.

Povodně samozřejmě byly, co svět světem stojí. Jenže naši předci se je nesnažili přemoci, spíše jen pokorně respektovali přírodu. My si občas myslíme, že se všemi technickými vymoženostmi jsme pány světa a utváříme si krajinu podle svých představ, aniž bychom ctili ony přírodní zákony, které fungují odpradávna. A tak rovnáme a betonujeme koryta řek, z břehů mizí stromy, lesy ustupují silnicím i městům. Jenže zkuste někdy polít hladkou vybetonovanou plochu a pórézní dřevo. Zatímco po betonu voda sklouzne rychlostí blesku, dřevo část z ní absorbuje a zmírní její proud. A stejně to funguje i v krajině. Jakmile se přižene velká voda, nic jí nestojí v cestě – žádné kroutící se meandry, které by zbrzdily její úprk, žádné stromy, jež by roztříštily její proud a zmírnily její sílu, a jejichž kořeny by ji alespoň částečně vstřebávaly a zpevňovaly břehy. Když ve městech místo parků vzniknou parkoviště a jiné celistvé betonové plochy, nemůžeme se divit, že kanály jen při trošku prudším dešti nestíhají. Voda v krajině bez stromů nemá „přirozeného nepřítele“.

Dřív byl pro českou krajinu podél řek typický lužní les, který bychom v současnosti našli jen na pár místech Čech a Moravy. Tento ekosystém s vysokou hladinou spodní vody funguje jako takové velká zelená houba – zadržuje velké množství vody a případná povodeň se mohla beztrestně rozlít a postupně se odpařit či vstřebat. Odborníci proto lužní les často označují jako jednu z nejúčinnějších obran při povodních. Na stromy a lesy bychom tedy měli myslet v první řadě, kdykoli přemýšlíme, jak zmírnit následky záplav a velkých vod.

Listnáče i jehličnany nefungují jen jako naši bodyguardi, ale také nám zpříjemňují ovzduší (nejen tím, že nám poskytují kyslík jako základní podmínku života na Zemi). Kořenový systém stromů přirozeně zadržuje vláhu v půdě, čímž pochopitelně brání jejímu vysychání. Dřeviny dokážou vodu zadržovat a následně odpařovat, a tím zvlhčovat vzduch. Určitě jste si všimli, že se vám mnohem lépe dýchá v lese nebo parku. Je tam totiž až o 1/3 vyšší vlhkost než ve vyprahlém městě, kde o strom ani nezavadíte. Není to už dost pádných důvodů, proč stromy chránit jako oko v hlavě?

Pomozte nám vysadit až 200 stromů po celé ČR!

V období od 15. 8. do 11. 9. 2016 daruje HENKEL ČR z každého prodaného kusu výrobku v drogeriích ROSSMANN značek Schwarzkopf, Fa, Syoss, Vademecum, Palette, Taft, got2be, Ultime, Gliss Kur, Natural & Easy, Color Mask, Perfect Mousse a Schauma 1 Kč na výsadbu nových vzrostlých stromů.

  • sdílejte
  • 0

Mohlo by vás také zajímat