Vodosauryně Vilma

Krátká ekologická poháda pro ty nejmenší

Milé děti,

poslechněte si pohádku o statečné ekosauryni Vilmě.

Jako každý ekosaurus se i Vilma se narodila v dávném pravěku a už jako malé ekosauřátko si velice oblíbila vodu. Vilma totiž patří mezi vodní ekosaury, kterým se nikdy moc nechtělo vylézt z moří a začít žít na souši tak jako ostatní. A tak si Vilma odjakživa užívala vodní koupele, kolik jen mohla. 

Jenže jak na naší planetě ubíhaly miliony roků a měnilo se životní prostředí, stalo se i to, že zdroje čisté vody začaly být ohrožené. Vilma se o svůj oblíbený živel začala obávat, a tak hledala všechny možnosti, jak ho chránit. Zjišťovala, co všechno může pro svou milovanou vodu udělat, jak jí šetřit a jak se chovat, aby s ní nakládala rozumně a hospodárně.

A co myslíte, milé děti? Povedlo se jí to? Jasně že jo! Vilma dnes přesně ví, jak na to: místo vany si dopřává každodenní sprchu, na kterou se vždy těší hodiny dopředu a během sprchování si od radosti pozpěvuje všechny nejlepší písničky z hitparády Top songy pravěku. Kromě koupelny je jako doma i v kuchyni, kde také hledí na to, aby se vodou neplýtvalo.  

Jak můžete i vy používat vodu hospodárně jako Vilma? Je to snadné. Třeba když si čistíte zuby, zavírejte kohoutek. Před horkou vanou dávejte přednost sprchování a nesprchujte se moc dlouho. A hlavně: během sprchování si nezapomeňte pobrukovat své nejoblíbenější hity! Vilma vás totiž bude slyšet a její srdíčko se bude radovat, že společně s ní myslíte na planetu a staráte se o to, aby na ní bezstarostně mohly žít i děti v budoucnosti – jako vy dnes.

Tip! Vymalovanou omalovánku s Vilmou si nalepte na zrcadlo nebo dveře v koupelně. Bude vám tak vždy připomínat, že vodou je potřeba šetřit.

Vodosauryně Vilma_omalovánky ke stažení

  • sdílejte
  • 0

Mohlo by vás také zajímat