Základní potravina pro hubnutí a vitalitu

Lidé stále hledají nové a nové potraviny, kombinace, tajné recepty pro to, aby byli štíhlejší, vitálnější a zdravější. Pojďme si ukázat základní druhy jídla, jejichž účinky jsou pro tělo tak obrovské. Je smutným faktem, že bohužel velká část populace v ČR tento druh potraviny ve svém denním jídelníčku nemá. Tou dokonalou potravinou je zelenina.

Přitom je to tak snadné. Zeleninu koupíte všude, takže při nakupování vašich zaběhlých potravin nebude těžké oživit nákupní košík několika kousky barevné zeleniny.

Blahodárné účinky zeleniny

Zelenina obsahuje kromě vody, vitamínů, minerálů, enzymů a fytoživin také vlákninu. Všechny zmíněné složky jsou pro správné a zdravé fungování těla nezbytné. Pojďme se podívat na zeleninu z hlediska dopadu na tvarování postavy a taky na tvorbu energie. Zelenina má většinou velmi nízkou energetickou hodnotu. Vláknina, která je součástí zeleniny, hraje klíčovou roli v prevenci onemocnění, podpory vitality a v neposlední řadě i při hubnutí.

Vláknina plní mnoho funkcí. Mezi ty hlavní patří fakt, že je vláknina doslova „kartáč a čistič“ pro naše střeva. Pomáhá z těla vylučovat stolicí toxické látky a tím náš organismus udržuje v homeostáze (schopnost těla samo se uzdravovat a předcházet nemocem). Vláknina zároveň reguluje hladinu cukrů v krvi. To je velmi podstatná funkce z hlediska zdravého stravování a také nezbytná pro oblast redukce tukových vrstev.  Pokud jím vlákninu (tedy zeleninu) s každým jídlem, udělá to velké divy. Dojde k pomalejšímu vstřebávání živin do těla a tím i podstatně nižšímu ukládání stravy do tukových zásob. A to je přece skvělé, ne?

Jak zeleninu zařadit do svého jídelníčku?

Když se podíváme na svůj talíř, vždy bychom se měli držet pravidla - ½ talíře tvoří zelenina. Na podzim a v zimě bych doporučoval hlavně tepelně upravenou zeleninu (zeleninovou polévku, zeleninu upravenou v páře, vařenou ve vodě nebo restovanou na kokosovém oleji, na ghí nebo na kvalitním extra panenském olivovém oleji). Během léta je možné zeleninu pojídat formou čerstvých salátů. 

Zeleninu si dávejte k jakémukoli jídlu. I když si budete ráno na snídani dávat pečivo se šunkou nebo sýrem, přidejte si k tomu porci rajčat, papriky, okurky apod. minimálně ve stejné hmotnosti jako je pečivo. Tepelně upravené zeleniny bych se držel hlavně na oběd a na večeři. Jako další část talíře budou pochopitelně i další složky jako bílkoviny (maso, ryby, sýry, tempeh, vejce apod.) a sacharidové přílohy (brambory, rýže, těstoviny, jáhly, quiona, červená čočka, fazole, cizrna, kuskus, amaranth apod.)

Prosím, nepodceňujte sílu zeleniny u každého jídla. Pocítíte to na vlastním těle. Jak na přívalu energie, tak na zmenšování objemů Vašeho těla. Přeji Vám dobrou chuť.

Autor článku: Ing. Martin Škába, výživový specialista, kouč a lektor

  • sdílejte
  • 0

Mohlo by vás také zajímat

  • Sexuální pilíř vztahů

    Ač věřím, že by se o sexu mělo méně mluvit a více jej provozovat, rozhodla jsem se napsat na toto téma článek. Setkávám se totiž poměrně často s lidmi...

  • Nemoc jako informace

    Zkusme se na chvíli podívat na nemoc (ať už fyzickou, či psychickou) jako na něco, co nám má v životě pomoci. Podívejme se na ni jako na skutečnost, která nás má něco naučit, ...

  • Nepřemýšlej, vyraž!

    V době nekonečné nabídky zaručených tipů a receptů na život pro sebe hledáme jen to nejlepší. Týká se to i naší životosprávy. Neuspokojení střídáme různé školy a přístupy, pře...

  • SÍLA TĚLA A MYSLI: Mozek chce, abych se hýbal!

    Pravidelný pohyb a psychická vyladěnost. Nerozlučná dvojka. Nevím úplně přesně, co se v mém mozku v těch chvílích děje, ale mám vyzkoušené, že to fung...