I drobná práce může být pro druhé velkou pomocí

Ne každý pátek třináctého je smolný den. Ten 13. května 2016 byl naopak dnem velmi úspěšným. Konal se totiž již šestý ročník mezinárodního dne firemního dobrovolnictví s názvem Give & Gain Day. V tento den dostali tisíce dobrovolníků ze stovek firem po celém světě možnost pomoci veřejně prospěšným organizacím. Letos jsme se do projektu poprvé rozhodli zapojit i my. A rozhodně jsme nelitovali.

Ústřední myšlenkou této iniciativy je darovat a získat (anglicky give and gain). Firmy, které se do projektu zapojí, umožní svým zaměstnancům na jeden den opustit svá pracovní místa a vydat se dobrovolně pomáhat veřejně prospěšným organizacím. Výběr byl veliký. Na pomoc čekali nejenom děti v dětských domovech, senioři v domovech důchodců, ale také zvířata v zoologických zahradách, nevysazené stromečky v lesních školkách, znečištěné břehy potoků a další projekty. Každý si tedy mohl vybrat podle svého.

Dobrovolníci darovali svůj čas, energii i nápady. Získali za to nejen dobrý pocit z potřebné a užitečné práce, ale i jedinečné zážitky a nový pohled na svět. A právě ten nový pohled na svět a šance se dostat na chvíli ze zajetých kolejí lidem často otevřou oči. Ve víru každodenní rutiny si prakticky nemáme šanci uvědomit, jaký je vlastně svět mimo ten náš. Až když nahlédneme do života jiných, si dokážeme vážit věcí v tom našem. A až když se odhodláme pomoci, zjistíme, jaký nám to dokáže přinést pocit štěstí.

Z řad ROSSMANNa se přihlásilo 20 dobrovolníků, kteří smolnému pátku třináctého dali zcela jiný význam. Odhodlání dámského osazenstva z centrály a prodejen svou účastí podpořila i jedna mužská ruka oblastního manažera. Pomáhalo se, jak se dalo - myli jsme okna, pleli záhony, upravovali zahrady, prodávali výrobky v charitativním obchůdku, čistili a rovnali povrch na následné položení dlažby, sázeli květiny a zeleninu, čistili kotce králíkům a morčatům atd. Všichni naši dobrovolníci byli z akce nadšeni a den plný pomoci si náležitě užili.

Jsme rádi, že se naše společnost do této akce mohla zapojit, a těšíme se na další takové příležitosti.

Tuto unikátní celosvětovou kampaň firemního dobrovolnictví Give & Gain Day (Daruji a získám) zaštiťuje britská Business in the Community. V ČR ji koordinovala platforma Byznys pro společnost, jejímž cílem je sdílení a šíření principů odpovědného a trvale udržitelného podnikání v ČR. Pro dobrovolníky byla připravena jak fyzická práce, jako je renovace parků a chráněných území, oprava památek, ale i pomoc seniorům, opuštěným lidem a potřebným. Letos se mohli poprvé angažovat i v odborné oblasti, svými znalostmi a zkušenostmi pomoci neziskovkám s různými tématy (HR, marketing apod.). Domů si odnášeli nejen dobrý pocit z užitečné práce a jedinečný zážitek, ale pro někoho možná i jiný pohled na svět . Zájem o účast v Give & Gain Day rok od roku roste a v roce 2016 se ho v ČR zúčastnilo rekordních 1200 účastníků ze 40 společností.

  • sdílejte
  • 0

Mohlo by vás také zajímat

  • Naši dobrovolníci opět v akci

    Již počtvrté jsme se zapojili do Mezinárodního dne firemního dobrovolnictví Give & Gain Day, jehož organizátorem je Byznys pro společnost. Letošní již...