Darujte o Vánocích dvojnásobnou radost

Pokud jste letos ještě nestihli nakoupit všechny dárky, nevěšte hlavu. Máme pro vás tip na dárky, kterými uděláte dvojnásobnou radost. Zkuste do každého vánočního balíčku přibalit alespoň malou drobnost, která potěší nejen obdarovaného, ale i lidi od kterých jste nakoupili.

Vánoce jsou obdobím, kdy více myslíme i na druhé. Na lidi v nouzi, kteří nemají to štěstí a momentálně neprožívají to nejhezčí období roku. Místo pečení voňavého cukroví a zdobení stromečku, totiž řeší těžké životní situace. Můžeme jim dárky koupit. Ještě víc však pomůžeme, když podpoříme jejich práci, projekty a myšlenky, které jim pomáhají se z této nelehké situace vymanit. A protože víme, že je toho o Vánocích moc, připravili jsme pro vás pár inspirací, jak mohou takové dárky vypadat a kde je sehnat. 

Jak prožít advent a dělat radost

Adventní čas bývá jedním z nejhektičtějších období roku. Vánoce jsou však svátky pohody a radosti, proto si je takové udělejte. Pokud nestíháte péct desítky druhů vánočního cukroví, objednejte si ho v sociální pekárně. Aranžérie nabízí krásné vánoční dekorace od lidí s epilepsií. Nebo si objednejte paní na žehlení, pomůžete jí tím a vy se budete moci věnovat nákupu dárků.

Dárky, které pomáhají

Mohu dárkem pomoct? Ano, je to i v celku snadné. Pokud víte, co chcete darovat, zkuste se podívat, zda danou věc nevyrábí nějaká chráněná dílna či sociální podnik. Většina takovýchto prodejců podporuje jednak zaměstnávání znevýhodněných skupin na trhu práce a navíc výtěžek z prodeje putuje dále na rozvoj jejich činnosti či konkrétního charitativního projektu. Nás naposledy zaujali chráněné dílny v Životě bez bariér, které jsme objevili díky našemu dobrovolnickému dni. Existuje však spoustu dalších možností, stačí se rozhlédnout po okolí či na internetu. A budete překvapeni, kde všude se takové dárky dají koupit. Třeba i u nás zakoupíte kalendář 12 plus 12, který pomáhá lidem s nemocí motýlích křídel. 

Darujte pomoc

Pokud máte ve svém okolí lidi s opravdu velkým srdcem, věnujte jim letos pod stromeček dobrý pocit. Z toho, že pomohli. Ještě nikdy nebylo tak snadné pomáhat na dálku, tak proč toho nevyužít. Adoptujte dítě z jakéhokoliv kouta světa, postarat se můžete i o zvíře v útulku, nebo koupit kozu, která nakrmí celou rodinu v rozvojových krajinách. Darujte boty či oblečení dětem v chudých částech země. Můžete také koupit knížku o environmentální výchově pro děti v Indonésii, či jiné učebnice dětem, kterým nebylo dopřáno vzdělání. Každá nezisková organizace vám s radostí vydá darovací certifikát, který spolu s hezkým příběhem a fotkami ukryjte do vánočního balíčku.

Dárky šetrné k přírodě

Každý dárek, i ten nejmenší pochází z nějakých zdrojů. Udělejte proto radost i přírodě a vyberte svým přátelům dárky s ohledem na šetrnost a zachování zdrojů. Sežeňte hezkou ekologickou síťovku či sáčky na ovoce. Kosmetický balíček s bio kosmetikou, která není šetrná pouze k přírodě, ale také našemu tělu. Nebo můžete zajít ještě dál a věnovat dárek recyklovaný. Nezdá se vám nakupovat dárky z odpadů, a to ještě o Vánocích. Kupříkladu projekt Forewear nabízí krásné notesy, obaly na knihu či tablet, vše vyrobeno ze starého oblečení. 

Nejhezčí dárek je ten od srdce

Pamatuju si, že jako malé dítě jsem neměla peníze, i přes to jsem každé Vánoce hledala způsoby, jak mamince a tatínkovi darovat alespoň něco. Obrázkem, kuchařskou knihou z výstřižku novin, vlastnoručně dělanými dekoracemi jsem se jim snažila udělat radost. Dárky by neměly být o hodnotě finanční, ale o hodnotě naších emocí a úsilí, které vkládáme do výroby či shánění dárků. Vlastnoručně dělaná marmeláda, upletená šála či ozdoby na vánoční stromeček častokrát potěší více než drahé dárky z obchodu. Zkuste to a uvidíte, že i vám samotným udělají větší radost. 

Posláním dárků je dělat radost a s počtem radujících se lidí roste i jejích hodnota. Darujte proto o letošních Vánocích opravdu hodnotné dárky. 

  • sdílejte
  • 0

Mohlo by vás také zajímat