Nemoc jako informace

Zkusme se na chvíli podívat na nemoc (ať už fyzickou, či psychickou) jako na něco, co nám má v životě pomoci. Podívejme se na ni jako na skutečnost, která nás má něco naučit, někam postrčit, má něco zakrýt, něco změnit. Věřím, že tělo samo o sobě je dokonalé a nikdy není proti nám.

Nemoci nás mnohdy doprovázejí i několik let a stanou se tak součástí nás samých. Často se jich dá zbavit a uzdravit se. K tomu, abychom se od nich však osvobodili úplně, považuji za důležité nemít k nim jen negativní přístup – i když to nemusí být lehké. Příkladem může být, pokud trpíte úzkostmi: když nenávidíte svou úzkost, nenávidíte v té chvíli svou úzkostnou část, tedy část sebe sama. To vaši úzkost spíše zvyšuje a odpor k vám samotným sílí. 

V tomto článku se zaměřím spíše na psychické nemoci, se kterými se v poradně setkávám častěji než s fyzickými. Ani ty ale nejsou výjimkou. U klientů se často objevují onemocnění jako astma, ekzémy, gynekologické potíže, bolesti zad, migrény, žaludeční problémy. Tyto nemoci jsou mnohdy typické pro bolesti duševní, které se jen projeví na těle.

Zamyslete se sami nad sebou. Nevytvořila se vaše úzkost jako upozornění a kontrolka toho, že zanedbáváte a potlačujete své já?

Vraťme se ale k psychickým potížím. Pojďme se na chvíli podívat na úzkost jako na přítele, jako na někoho, kdo vás už několik let v životě doprovází a kdo vám má pomoci, ale vy jste zatím nepochopili smysl jeho přítomnosti. Zkuste si postupně položit tyto otázky:

Kdybyste si představili úzkost (depresi či jinou nemoc, kterou trpíte) jako osobu, jak by vypadala?

  • Jak je vysoká, jakou barvu pleti má?
  • Jak je stará?
  • Jak se tváří?
  • Je štíhlá nebo silná? Je vyšší než vy?

Jaké má vlastnosti?

  • Otravná, rigidní, neosobní, chladná, ukecaná, omezující...

Jak byste popsali váš vzájemný vztah?

  • Nesnáším ji, otravuje mě, ona je ke mně zákeřná...

Co díky své nemoci v životě získávám, čemu se díky ní mohu vyhnout?

  • Mám více pozornosti.
  • Mohu se na tuto nemoc vymluvit, když se mi nechce do práce, kterou nemám ráda.
  • Mohu odejít ze společenské akce, když se mi tam nelíbí, aniž bych tím druhé urazila, protože nemoc je pádný důvod, apod.

S kterými z vyjmenovaných vlastností své nemoci mám problém sám u sebe, kterých z nich se sám bojím a potlačuji je?

  • Nebojím se sám, že jsem moc chladný, rigidní a neosobní?
  • Nepotlačuji část sebe sama, abych dělal na druhé lepší dojem? 

Vyjmenované vlastnosti u vaší nemoci často patří právě vám, mohou znamenat negativní část vás samotných, kterou jste nebyli schopni přijmout, což samo o sobě k úzkosti spíše přispívá. Úzkost může být často signálem, že potlačujete sami sebe. Hrajete role, ve kterých plníte očekávání druhých – bavíte se o věcech, které vás nezajímají, udržujete partnerský vztah, ve kterém už nechcete být, jen proto abyste neublížili, upozaďujete své zájmy, abyste trávili čas s někým, komu tím uděláte radost, zanedbáváte své povinnosti, abyste pomohli někomu jinému.

Zamyslete se sami nad sebou. Nevytvořila se vaše úzkost jako upozornění a kontrolka toho, že zanedbáváte a potlačujete své já? Pokud ano, zkuste směrem k úzkosti změnit vztah. Zkuste jí poděkovat, že vás již tak dlouho a usilovně upozorňuje na to, že jdete v životě špatným směrem, a začněte věci měnit. 

Až pochopíte smysl vlastní úzkosti a začnete věci ve svém životě měnit, být upřímní k sobě i ve vztazích okolo vás, úzkost v klidu odejde a vy se jí nebudete muset ani do budoucna už bát. Protože kdyby se náhodou vrátila, bude to pro vás jen informace, že zase scházíte z cesty.

  • sdílejte
  • 0

Mohlo by vás také zajímat

  • Sexuální pilíř vztahů

    Ač věřím, že by se o sexu mělo méně mluvit a více jej provozovat, rozhodla jsem se napsat na toto téma článek. Setkávám se totiž poměrně často s lidmi...

  • Nepřemýšlej, vyraž!

    V době nekonečné nabídky zaručených tipů a receptů na život pro sebe hledáme jen to nejlepší. Týká se to i naší životosprávy. Neuspokojení střídáme různé školy a přístupy, pře...

  • SÍLA TĚLA A MYSLI: Mozek chce, abych se hýbal!

    Pravidelný pohyb a psychická vyladěnost. Nerozlučná dvojka. Nevím úplně přesně, co se v mém mozku v těch chvílích děje, ale mám vyzkoušené, že to fung...

  • Síla pro život

    Jak práce s vlastním tělem souvisí s naším sebepoznáním? Je to trénink odvahy a připravenosti překonávat pravidelné životní překážky. Je to postupná a náročná práce. Buď jste...