Nepřemýšlej, vyraž!

V době nekonečné nabídky zaručených tipů a receptů na život pro sebe hledáme jen to nejlepší. Týká se to i naší životosprávy. Neuspokojení střídáme různé školy a přístupy, přešlapujeme na místě, vášnivě obhajujeme nebo rozpačitě zpochybňujeme naše vlastní rozhodnutí. Vyzkoušejte jiný přístup: vyražte a plně se oddejte procesu.

V životě se mi stále potvrzuje, že ty skutečně hodnotné věci vznikají pravidelnou praxí po dlouhou dobu. Ovšem často svou soustavnou práci sabotujeme rozumem a netrpělivostí. Následující myšlenky uvádím hlavně na příkladech z oblasti, která mi je blízká - pohyb a fyzické cvičení. Pokud chcete, vztáhněte si je na cokoliv jiného, co je blízké vám.

O cvičení a životosprávě jsou na trhu kvanta úžasné literatury. Můžeme se naplno ponořit do studia a asi nás to bude i bavit. Budeme dost sečtělí na to, abychom se k tématu vyjadřovali v internetových diskuzích nebo před kolegy v práci. Ve skutečnosti ale pořád jen přešlapujeme na místě. Jindy střídáme různé školy a přístupy a už dopředu tušíme, že za rohem na nás určitě čeká něco lepšího. Něco, co nám fakt už sedne. Ale příště se to celé opakuje a je jen otázka času, kdy to vzdáme.

Důvěřovat procesu, důvěřovat sám sobě

Co konkrétně myslím, když říkám plně se odevzdat procesu? Následující myšlenky možná poslouží jako inspirace pro vaše první kroky:

  • Když se pouštíte do něčeho nového a nevíte, jestli je to ono, dejte si závazek, že se dané činnosti budete věnovat například měsíc, a pak se rozhodnete. Měsíc přece není tak dlouhá doba. Nerozhodujte se po první nebo druhé zkušenosti. A proč zrovna měsíc? Já nevím, mohou to být tři týdny nebo dva měsíce. Pokud se pořád ptáte, vraťte se na začátek článku.
  • Neposlouchejte se tolik, je to stresující. Stejně většina toho, co se nám běžně v hlavě odehrává, za moc nestojí. Pokud pochybnosti připlují, nechte je zase odplout.
  • Netrapte se tím, že před sebou máte dlouhou cestu a přitom stojíte na jejím úplném začátku. Prostě vyražte a oddejte se tomu. Nakonec před vámi stojí jen ten jeden úkol, například konkrétní trénink. Na dnešním dni záleží, na ničem jiném.
  • Když v rámci programu zrušíte jeden trénink, nic se neděje. Netrapte se výčitkami. Nerušte ale dva tréninky po sobě.
  • Pusťte se pouze do jedné nové věci. Až se stane součástí vašeho života (nebo až vyhodnotíte, že to není vaše cesta), věnujte plnou pozornost další výzvě.
  • Počítejte s tím, že vaše cesta půjde jednou nahoru, jednou dolů. V životě je to tak vždycky.
  • Hledejte a podporujte v sobě jednoduchost a lehkost.
  • Nezapomeňte si užívat už teď, i když se zrovna kroutíte v rozžhavené peci. Nakonec jde o samotný proces, který nám přináší nové zkušenosti, návyky a radost, nikoliv o cílovou stanici, kde máme splněno, hotovo. Splněno nebude nikdy.

Autor článku: Jan Smetánka

  • sdílejte
  • 0

Mohlo by vás také zajímat

  • Sexuální pilíř vztahů

    Ač věřím, že by se o sexu mělo méně mluvit a více jej provozovat, rozhodla jsem se napsat na toto téma článek. Setkávám se totiž poměrně často s lidmi...

  • Nemoc jako informace

    Zkusme se na chvíli podívat na nemoc (ať už fyzickou, či psychickou) jako na něco, co nám má v životě pomoci. Podívejme se na ni jako na skutečnost, která nás má něco naučit, ...

  • SÍLA TĚLA A MYSLI: Mozek chce, abych se hýbal!

    Pravidelný pohyb a psychická vyladěnost. Nerozlučná dvojka. Nevím úplně přesně, co se v mém mozku v těch chvílích děje, ale mám vyzkoušené, že to fung...

  • Síla pro život

    Jak práce s vlastním tělem souvisí s naším sebepoznáním? Je to trénink odvahy a připravenosti překonávat pravidelné životní překážky. Je to postupná a náročná práce. Buď jste...