SÍLA TĚLA A MYSLI: Mozek chce, abych se hýbal!

Pravidelný pohyb a psychická vyladěnost. Nerozlučná dvojka. Nevím úplně přesně, co se v mém mozku v těch chvílích děje, ale mám vyzkoušené, že to funguje. Zábava a radost spojená se sportem a pravidelná údržba "stroje" mohou být jedno a to samé, ale často nejsou. Občas to stojí hodně přemáhání. Nazout si tenisky zabere zhruba dvě minuty. Jaké průtahy ale tomu občas předchází, to se nestačím divit – vyřídím ještě poslední mail, autobus už nestihnu, takže ještě pořeším pár drobností a při té příležitosti mi ujedou další dva. Je vám to povědomé?

Když už ale ten první krok udělám, nikdy se mi nestalo, že bych litoval. Naopak. Po pohybovém tréninku jsou některé věci jinak – jsem na tom lépe. Takové dny prostě stojí za to.

Jsou pohybové aktivity, které si doslova užívám a jiné dělám proto, že se mi to jednoduše dlouhodobě vyplatí – odměnou jsou dobrý spánek, kterému předchází příjemná a poctivá únava, svěží nálada, fungující tělo, praktický přenos do běžného života – kdo by to nebral?

Cesta do pravěku

Kromě stabilní nálady se při pravidelném pohybu v našem mozku ale odehrává mnohem více. Asi pro laika nejsrozumitelnější vysvětlení jsem našel v knížce Pravidla mozku od molekulárního biologa Johna Mediny, který kapitolu o příznivých účincích cvičení na myšlení a vývoj mozku zařadil hned na úvod své knihy.

Podle Mediny se náš mozek nejvíce rozvíjel v období, kdy jsme se ze stromů přesunuli (samozřejmě po svých) do vyprahlé krajiny, tedy z vertikálního pohybu
k pohybu horizontálnímu. Přežít a nalézt potravu bylo stále těžší, takže nezbývalo, než být v pohybu a hledat. Podle antropologa Richarda Wranghama náš předchůdce tehdy ušel průměrně devatenáct kilometrů denně. Za jaké období ujdete těch devatenáct kilometrů nyní – za týden? Za měsíc?

Sedím a chabnu

Autor se také zabývá otázkou, zda je možné určit jediný faktor, který předurčuje charakter našeho stárnutí. Společně s dalšími vědci dochází k závěru, že tím nejpodstatnějším faktorem je míra sedavého životního stylu. Toto zjištění vítám
s nadšením, protože stačí relativně málo k tomu, abychom tento stav změnili. Tím, že se začnete pravidelně trochu hýbat, asi ve vašem mozku k žádné velké revoluci nedojde a na rozumu vám to nepřidá, ale budete "normálnější". Normálnější ve smyslu příblížení se naší přirozenosti. Podle Mediny mozek vítá každý krůček směrem k našim pravěkým kořenům s nadšeným válečným pokřikem.

Cvičení zlepšuje kardiovaskulární systém, snižuje riziko infarktu a mozkové mrtvice. Kromě našeho srdíčka ale při pohybu jásá i náš mozek. Co se v něm v souvislosti
s pravidelným pohybem děje?

  • Pravidelně se pohybující lidé předčí sedavé typy v dlouhodobé paměti, logickém myšlení a řešení problémů.
  • Zvyšuje se takzvaná fluidní inteligence, tedy rychlost a přesnost abstraktního uvažování.
  • Nikdy není pozdě začít od nuly. Když začnou lenoši pravidelně cvičit a hýbat se, obnoví se kvalita většiny jejich psychických schopností. Když přestanou, hodnoty rychle padají dolů.
  • Podle doktora Stevena Blaira snížíme pravidelným cvičením pravděpodobnost, že budeme trpět stařeckou demencí, až o polovinu, v případě Alzheimerovy choroby až o 60 %. Každodenní dvacetiminutovou procházkou snížíme riziko mozkové mrtvice až o 57 %.
  • Cvičení reguluje vylučování serotoninu, dopaminu a noradrenalinu, které jsou spojovány s uchováním psychického zdraví. Proto má efekt i na deprese a úzkost a stále častěji je zařazováno do psychiatrické léčby. Jeho účinky jsou okamžité i dlouhodobé.
  • Efekt pravidelné pohybové aktivity je patrný i u dětí. Podle doktorky Antronette Yanceyovése děti lépe soustředí, méně vyrušují při vyučování, mají vyšší sebeúctu
    a menší sklon k depresím a úzkostem.
  • Jako se během cvičení zvyšuje průtok krve tělesnými tkáněmi, podobně to funguje i v našem mozku. Mozkové buňky jsou lépe zásobené živinami a dochází k lepšímu odbourávání odpadních látek.

Jak jste na tom? Ještě stále rozvalení na svém gauči?

Nepřepálit začátek

I u cvičení platí, že méně je více. Fyzické přetížení se nakonec může negativně odrazit i na naší mozkové činnosti. Váš mozek nezakrní, už když párkrát týdně vyrazíte na delší procházku.

V současné hektické době se vracíme k přirozeným cvičebním přístupům
a programům, jako je například rozvíjení základních pohybů spojené s posilováním
s vlastní vahou nebo napodobování zvířecích pohybů. Ale chce to pravidelnost a řád. A nezapomínejte při tom na své individuální nastavení, současnou kondici a v neposlední řadě radost z pohybu!

Autor článku: Jan Smetánka

  • sdílejte
  • 0

Mohlo by vás také zajímat

  • Sexuální pilíř vztahů

    Ač věřím, že by se o sexu mělo méně mluvit a více jej provozovat, rozhodla jsem se napsat na toto téma článek. Setkávám se totiž poměrně často s lidmi...

  • Nemoc jako informace

    Zkusme se na chvíli podívat na nemoc (ať už fyzickou, či psychickou) jako na něco, co nám má v životě pomoci. Podívejme se na ni jako na skutečnost, která nás má něco naučit, ...

  • Nepřemýšlej, vyraž!

    V době nekonečné nabídky zaručených tipů a receptů na život pro sebe hledáme jen to nejlepší. Týká se to i naší životosprávy. Neuspokojení střídáme různé školy a přístupy, pře...

  • Síla pro život

    Jak práce s vlastním tělem souvisí s naším sebepoznáním? Je to trénink odvahy a připravenosti překonávat pravidelné životní překážky. Je to postupná a náročná práce. Buď jste...