Až 20 % stromů navíc ve městě zdvojnásobí prospěch pro obyvatele

Stromy jsou důležitou součástí našeho života. Málokdo z nás si však v dnešní době skutečně uvědomuje jejich ničím nenahraditelný význam.

Zhruba 20 procent plochy všech světových velkoměst tvoří stromy. Podle studie, kterou vedl profesor Theodore Endreny na italské univerzitě Parthenope v Neapoli, by mohly být vysázeny stromy ještě na dalších 20 procentech plochy těchto velkoměst. Více stromů v metropolích by tak významně zkvalitnilo životy jejich obyvatel. Podle studie by se tím zdvojnásobil pozitivní vliv stromů, jako je snížení znečistění vzduchu, ukládání oxidu uhličitého, zachycování dešťové vody a úspora energií.

Téměř 10 procent světové populace žije ve městech s počtem obyvatel větším než 10 milionů. Zatímco tito lidé často spoléhají na přírodu mimo město jako zdroj potravy a rekreaci, stromy uvnitř města jim mohou poskytnout obrovské výhody.

Vědci pracující na této studii si uvědomili, že všechna velkoměsta mají stejné problémy, takže hledání podobností by mohlo pomoci najít způsob, jak zvýšit udržitelnost ve městech.

Pomocí nástroje i-Tree Canopy vědci zjistili, kolik procent plochy měst zabírají stromy v současnosti a kde by mohly být další stromy vysazeny. Spočítali, jakou celkovou plochu zabírají stromy v 10 velkoměstech na pěti kontinentech, posoudili přínos těchto stromů - včetně odstranění znečištění vzduchu, úspor energie a zásobování potravinami - a odhadli současnou hodnotu těchto přínosů na více než 500 milionů dolarů ročně.

Profesor Endreny říká: Je překvapující, že výsadba těchto dodatečných stromů může přinést téměř dvojnásobek výhod. Tak proč ještě nevidíme nárůst stromů ve městech? Urbanisté a úřady si stále myslí, že přírodní zdroje města leží mimo metropolitní oblast. Změna tohoto vnímání a zachování přírody uvnitř města ale učiní velkoměsta zdravějšími a zábavnějšími místy.

 

 

Inspirováno, volně přeloženo a kráceno z těchto zdrojů:

https://www.elsevier.com/connect/atlas/Urban-forests-make-megacities-more-environmentally-sustainable

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304380017300960?via%3Dihub

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180118162455.htm

 

  • sdílejte
  • 0

Mohlo by vás také zajímat