Fenomén jménem třídění odpadu

Chováte se ekologicky? Ano, třídím odpad. To je nejčastější odpověď lidí, když se jich zeptáme na jejich přístup k životnímu prostředí. Není se čemu divit. Být EKO se stalo jakýmsi trendem. Nakupujeme na farmářských trzích pouze bio a domácí produkty, přesedláváme na ekologickou a bio kosmetiku. S tímto novým životním přístupem bychom měli ale dělat i něco víc. A tak třídíme odpad. Alespoň to každému tvrdíme. A pohrdáme všemi, kteří to nedělají.

Je sice hezké, že PET láhev hodíme do žlutého kontejneru a nepotřebný papír zas do toho modrého. Přírodě však mnohem víc prospějeme, když si tuto láhev vůbec nekoupíme. Ve snaze o zelenější životní styl se proto radši zaměřme na to, jak zamezit vzniku odpadu, než na ekologické řešení následků. Níže vám přinášíme pár jednoduchých tipů jak na to.

Minimalizovat obaly

Jeden nákup v supermarketu a hned je naše domácnost plná nových odpadů. Jen si vezměte nákup ovoce a zeleniny. Svazek mrkve končí v sáčku, do dalšího putuje paprika – červená do jednoho a žlutá do druhého, aby se náhodou neobarvily, pokračujeme okurkou, rajčaty a pak vesele k ovoci. Po pár minutách si kráčíme k nákupnímu košíku s 10 igelitovými sáčky v ruce. Celý nákup pak zabalíme do papírových tašek, jsme přeci ekologičtí. A doma pak házíme igelitové sáčky
i papírové tašky na kopu dalších, vždyť je pak ještě někdy použijeme. Výroba nových obalů, ale i recyklace jsou však energeticky velmi náročné procesy. Proto se snažme minimalizovat množství obalů. Na nákupy si nosme vždy vlastní tašky, nejlépe plátěné či bavlněné a nakupujme produkty s minimem obalů. Možná se budete divit, ale ušetříte tím i svůj čas. Přeci jen všechno to zabalit a doma znovu vybalit, je někdy docela pracné!

Darovat nepotřebné

Nové nahrazuje staré. Tak nějak vypadá přirozený koloběh života. To však neznamená, že se se starými věcmi musíme definitivně rozloučit. Většina věcí, které bez milosti házíme do odpadků, se dá využít i jinak. Zkuste se proto ještě předtím zamyslet, zda tato daná věc může posloužit někomu jinému. V každém regionu, větším i menším městě je spousta organizací a lidí v nouzi, kteří trpí nedostatkem
a s radostí si od vás převezmou nepotřebné oblečení, nábytek, nádobí a cokoliv jiného, co vy už nepotřebujete. Nepotřebné věci se dají také předělat a vyrobit z nich zcela nové a originální výrobky. Věděli jste, že třeba ze starého trička lze velice jednoduše vyrobit módní doplňky, prázdné plechovky a dózy se dají přetvořit na různé bytové dekorace, květináče, svítidla apod. Nevím, jak pro vás, ale pro mne je vlastnoručně uděláný dárek vždy největším potěšením. Stačí jen popustit uzdu fantazii.

Opravit pokažené

Po nových věcech saháme i z důvodu, když nám ty stávající přestanou fungovat. Častokrát se ani nepokusíme to staré opravit a automaticky běžíme do obchodu
a kupujeme nové. Každý si zaslouží druhou šanci, tak i naše materiální prožitky. Těžko opravíme talíř, který se rozbil na tisíce střepů, ale odpadlé ouško hrnku přilepíme velice snadno. Téměř každá bota se dá opravit. K tomu, abyste nefunkčním spotřebičům, nábytku, oblečení či deštníkům vdechli nový život, chce to pouze chvíli času, trpělivost a šikovné ruce. Kromě ušetřených peněz za nákup nových věcí vás bude hřát u srdce i dobrý pocit ze sebe samého. O tom nepochybujte.

Kompostovat bioodpad

Až třetinu komunálního odpadu z našich domácnosti je biologického původu, a dá se tudíž ekologicky spotřebovat. Zbytky ovoce a zeleniny, skořápky od vajec, sáčky od čaje, kávu, ale i použité papírové ubrousky můžeme kompostovat. Ať už pro vlastní zahrádku, či v rámci komunitního kompostování. Kompostováním zbytků z domácnosti minimalizujeme odpady a získáme navíc velice kvalitní hnojivo. V případě, že nemáte vlastní zahradu, informujte se ve svém okolí o možnostech komunitního kompostování či svozu bioodpadu ve vaší obci.

Třídit správně

Když jste už toto všechno provedli a pořád máte před sebou nějaké ty odpadky, není nic lepšího než je odhodit do té správné nádoby. Ale pozor i třídění odpadu může být věda a má svá pravidla. Pro zjednodušení a lepší zapamatovaní jsou koše na tříděný odpad barevně rozlišeny a na každém kontejneru jsou také vyznačeny obaly
a produkty, které tam patří a které nikoliv. Věděli jste, že obaly od vajíček a role od toaletního papíru nepatří do papíru? Jsou totiž vyrobeny z několikrát recyklovaného papíru, a proto patří do odpadu smíšeného. Nemíchejte proto jablka s hruškami.
A když si nevíte rady, radši se zeptejte. I jeden nevhodný výrobek může znehodnotit celý proces třídění odpadu.

  • sdílejte
  • 0

Mohlo by vás také zajímat