Šetření vody může být i zábavné: Tipy, jak s ní lépe zacházet

Voda, čirá tekutina, kterou máme na dosah vždy, když se nám zamane. Stačí pustit kohoutek a hned máme plný pohár či vanu, čisté ruce, vypereme v ní oblečení i umyjeme nádobí, zalijeme kytky i zeleninu na zahrádce. Když nám domácí zdroje nestačí, můžeme zaběhnout do nejbližšího obchodu a seženeme ji i zabalenou! Ve skle či PET lahvi. Dokážete si představit život bez ní? Já sotva.

Neumím si představit, jaké to musí být bojovat o každou kapku vody, záměrně tady chybí slovo čisté. V zemích, kde netrpělivě očekávají, zda letos zaprší a mine je tak období sucha, tam, kde jsou řeky tak špinavé, že i vedlejší cesta má hezčí barvu, je voda tou nejvzácnější komoditou. Vodu potřebujeme ke každodennímu životu, bez ní bychom nebyli. A podle toho bychom s ní měli i zacházet. Níže přinášíme pár tipů, jak můžete dnešním dnem začít svoji přátelskou cestu k vodě. Ona se za to odvděčí jednoduše tím, že tu pro nás bude ve své čisté a osvěžující podobě!

Nepouštějte ji zbytečně do odpadu

Denně protečou vodovodními kohoutky hektolitry pitné vody. Minimálně polovina z toho naprázdno. Jen tak, protože si mezitím čistíme zuby, umýváme nádobí nebo jsme ji pouze zapomněli zastavit, vždyť za minutu bychom ji pustili znova. I těch 60 sekund hraje významnou roli. Za tuto dobu stihne protéct v průměru 10 litrů vody, což odpovídá dennímu pitnému režimu tří dospělých. Šetřit můžete začít okamžitě. Chce to pouze osvojit si jednoduchý zvyk: zastavit kohoutek vždy, když zrovna vodu nevyužíváte.

Používejte ji, až když ji skutečně potřebujete

Skrytým zabijákem vody je její plýtvání. Praní jednoho trička, mytí tří talířů v myčce, ale i ignorování protékající baterie či toalety nasčítají měsíčně docela slušnou zásobu. Pračku proto zapínejte, až když je plně vytížená. Většina dnešních praček nabízí i program na poloviční praní. Nádobí myjte v myčce i nadále, ale až poté co ji zcela naplníte.

Pijte ji v její přirozené podobě

V našich končinách máme k dispozici dostatek kvalitní pitné vody, ceňme si toho a v případě žízně sáhněme po vodě natočené z kohoutku, radši než té balené.  Je to mnohem ekologičtější i ekonomičtější. Výroba balené vody a její přesun do regálu zatěžují životné prostředí a samotná balená voda zatěžuje naši peněženku i ruce, ve kterých ji musíme odnést z obchodu.  

Mějte ji rádi i nedokonalou

Vodu můžeme užívat z různých zdrojů. Nemusí to být jen kohoutek s tekoucí čistou vodou, či zmíněná balená voda. Například i dešťová voda může mít velmi prospěšné využití. Vařit s ní však nezkoušejte! Co ale můžete udělat se zachycenou dešťovkou je zalévání zahrádky, mytí auta či jiné práce kolem domu či zahrady, které nutně nepotřebují pitnou vodu. Tu si raději nechte pro svoji osobní spotřebu.

Co víc k tomu dodat? Šetřete vodou a bavte se při tom, tak jak to děláme my.  

 

 
  • sdílejte
  • 0

Mohlo by vás také zajímat

  • Fenomén jménem třídění odpadu

    Chováte se ekologicky? Ano, třídím odpad. To je nejčastější odpověď lidí, když se jich zeptáme na jejich přístup k životnímu prostředí. Není se čemu d...

  • Seed bomby útočí na šeď velkoměst

    Darovat někomu hlínu? Zdá se vám to směšné či dokonce troufalé? My jsme to zkusili. A vcelku ve velkém. Účastníci ostravského TEDxu si kromě inspirace...

  • Zachraň jídlo šíří odpovědný přístup k jídlu

    Jídlo se nevyhazuje. Mnoho z nás si při vyslovení této věty zavzpomíná na napomínání našich maminek a babiček, které nám vště...

  • Vraťte stromům korunu

    Kdo by nechtěl žít v hezkém a zdravém prostředí, dýchat čistý vzduch a těšit se z přírodních krás. Jenže ne každý člověk si uvědomuje, že pro splnění takového přání je třeba n...