Jak na jarní úklid, který vám udělá radost na celý rok

Můj dům – můj hrad… a taky kancelář, tělocvična, škola a wellness. Zkrátka doma trávíme mnohem více času než dříve, a proto je fajn si to svoje místečko uzpůsobit tak, aby odpovídalo všem našim potřebám. A že jich tedy je.

Začátkem všeho bylo slovo a tím magickým slovem je úklid. Ne však běžný, každodenní úklid, kdy se setřou viditelné plochy a je hotovo. Řeč je o velkém jarním úklidu. Ale nebojte, my si z toho toto jaro uděláme hezký zážitek už od začátku. Takže, pokud to jde, všechny obyvatele domova někam vyšlete, abyste na to měli klid. Pusťte si oblíbenou muziku nebo film, který znáte nazpaměť, a proto se na něj už ani nemusíte dívat, klidně si nalijte i něco dobrého. Důležité je mít na paměti základní pravidlo: Kdo chce opravdu uklidit, musí na začátku udělat pořádný nepořádek. Takže z jednoho rohu pěkně načisto, ze skříní vše ven a věci pěkně roztřídit. Jak říká japonská guru úklidu Marie Kondo, co nevyzařuje radost, toho se zbavte. Možná je to trochu extrém a člověk k životu potřebuje i praktické věci, třebaže při pohledu na ně radostí zrovna neskáče. Na druhou stranu, asi není potřeba schraňovat šortky ze střední, do kterých už pár let hubnete. Protože až se vám to povede, odměňte se krásnými novými šortkami - to si zasloužíte. Další super pravidlo je, že co jste neměli na sobě nebo jste nepotřebovali poslední dva roky, to pravděpodobně vlastníte zbytečně a je čas se toho zbavit.

Teď už se vám na podlaze kupí hromádky věcí, které nepotřebujete, nechcete, které jen zabíraly místo a jsou na vyhození. Nezapomeňte však vše roztřídit na papír, plast, kov a textil. Nejbližší kontejnery na tříděný odpad v okolí najdete pomocí aplikace Kam s ním. Vlastníte věci, které už nepotřebujete, ale je vám líto je vyhodit, když ještě můžou přinést radost někomu dalšímu? Skvěle, toto zodpovědné a šetrné myšlení ocení kromě planety i ostatní lidé. Novým trendem je totiž takzvané swapování neboli výměnný obchod. Protože jak se říká, co je pro někoho odpad, je pro jiného poklad. Jednoduše vše, co byste chtěli vyměnit, nafotíte, na Facebooku najdete nejbližší swapovací skupinu v okolí a tam své poklady nabídnete. Pak jen přidáte věci, které třeba sháníte vy. Velice oblíbené je i vyměňování za domácí ovoce, zeleninu či zavařeniny.

Máte-li vše pěkně roztříděné, následuje důkladné vytření všech skříní, stolků, poliček a šuplíků v celé vaší domácnosti. Pro šetrný způsob, jak vše uklidit, stačí jen teplá voda s troškou jaru, který vše krásně vyčistí a zároveň není abrazivní, tedy neobrušuje a nepoškozuje například vany a umyvadla.

Když je vše čisté a provoněné, nastává závěr úklidu. A to dát vše zase zpátky. Nejlepší je vyčlenit všem věcem své místo a větší plochy rozdělit na menší pomocí krabic a boxíků. Tak dáte věcem řád, který se snadněji udržuje, a při hledání jedné věci si nerozbombardujete celý domov.

A máte hotovo, není to krásný pocit? Zbavili jste se všeho zbytečného, abyste doma měli místo na to, co k životu opravdu potřebujete a co vám dělá radost. Užijte si to.

 

  • sdílejte
  • 0

Mohlo by vás také zajímat