Naše země se již počtvrté zazelená díky 305 novým stromům

Čtyři roky již trvá spolupráce se společností Henkel ČR divizí Beauty Care v jedné z oblastí naplnění společensky odpovědných cílů. Jsme si vědomi, že zazelenit naši krásnou vlast je běh na dlouho trať, ale stále si stojíme za tím, že země bez stromů je chudá země. Představte si jen na chvilku, jaké by to bylo žít pouze mezi výškovými budovami, které spojují betonové plácky, a kolem asfaltových cest vyrůstají místo trávy další a další neosobní činžáky lemované zámkovou dlažbou. Děti by po šedém koberci běhaly s potlučenými koleny, lokty a věčně odřeným nosem či bradou, místo hradů z písku by se k nebi jako vojáci tyčily dlažební kostky. Strašidelná představa…

Lidé si naštěstí uvědomují důležitost stromů, ale i přesto je důkladná osvěta a neustálý boj s rozmařilými developery součástí našich každodenních cílů, s kterými jsme se ztotožnili i my. Jelikož jsme v prvé řadě obchodní společnost, požádali jsme o podporu kovanější v této oblasti a spojili své síly s neziskovou organizací Sázíme stromy, která nám pomáhá nejen shánět vhodná místa k výsadbě, ale rovněž poskytuje dostatek informací k edukaci našich zaměstnanců a zákazníků. O přínosnosti stromů bychom tady mohli hovořit hodiny, ale nyní vypíchneme jen pár zajímavostí:

  • Austrálie plánuje vysázet 1 miliardu stromů do roku 2030.
  • Strom na západě nebo jihu domu ušetří až 25 % nákladů na klimatizaci.
  • Zelené plochy se stromy uprostřed měst snižují kriminalitu o 50 %.
  • Dospělý strom může ročně zadržet více než 15 000 litrů vody.
  • Vzrostlý strom vyrobí denně kyslík pro 50 lidí. 
  • Stromy zvyšují hodnotu pozemku o 5-20 %.
  • Pás zeleně široký 3 metry snižuje hlučnost až o 25 %.
  • Dospělý strom pohltí 22 kg CO2 ročně. Stejné množství vyprodukuje auto cestou z Prahy do Brna.
  • Např. v USA zaměstnává péče o stromy 190 000 lidí.
  • Pouhá přítomnost stromů snižuje riziko vzniku civilizačních onemocnění.

Jak je vidět, příroda je pro nás nepostradatelná a my ji nemůžeme jen neustále brát, ale musíme jí umět i něco vracet na oplátku. Proto jsme již počtvrté uspořádali dvouměsíční kampaň na podporu životního prostředí s názvem „Vraťte stromům korunu“. V předchozích ročnících se nám podařilo vybrat peníze na výsadbu téměř tisícovky vzrostlých stromů a keřů. Jelikož nám společenská odpovědnost není lhostejná a v revitalizaci svého okolí vidíme dlouhodobý smysl, v období od 3. 7. do 27. 8. 2019 měli naši zákazníci opět možnost zakoupit v kterékoli prodejně ROSSMANN výrobky značek Palette, Live Color, Pure Color, Natural & Easy, Color Expert, Perfect Mousse, Syoss, Taft, Beology, Gliss Kur, got2b, Freshlight, Schauma, Fa, Diadermine, Barnängen, Nature Box, Vademecum a my pak z každého prodaného kusu věnovali 1 Kč do kasičky na výsadbu nových vzrostlých stromů v lokalitách, v jejichž okolí se naše prodejny nacházejí. Zájem ze strany zákazníků a vás nebyl malý a díky vaší podpoře jsme tak mohli zasadit celkem 305 vzrostlých stromů v 11 lokalitách napříč naší republikou.

Jak se říká to nejlepší nakonec a poslední stromky jsme vysadili společně se zástupci společnosti Henkel a neziskové organizace Sázíme stromy v pátek 1. 11. 2019 ve Zdibech. Nálada byla skvělá, ačkoliv listopadové počasí už o sobě dávalo dosti znát. Práce nám šla ale rychle od ruky a na konci dne jako odměna došlo i na společné opékání buřtů. Věříme, že příští rok bude nejen jubilejní, ale podaří se nám pokořit rekord a vysázet více stromů než doposud. :)

 

  • sdílejte
  • 0

Mohlo by vás také zajímat