Pět let v životě stromu

Jak vypadá taková pětiletka, podíváme-li se na strom? Je to různé podle druhu, ale nejzajímavější je vývoj ovocných druhů, protože se zde silně projevuje ruka školkařova. Na počátku máme semínko, které po celý rok zraje v plodu.

Přes zimu projde mrazem, čímž se aktivují růstové enzymy. Na jaře, když se zvýší teplota půdy, proroste nejprve základ kořene, poté nadzemní část. Klíček si razí cestu mezi zrnky půdy, dokud nedosáhne zemského povrchu. Teprve tehdy se začne zelenat - nejprve vyrostou děložní lístky, až poté se utváří stonek a listy, které mají stejný vzhled jako na dospělém stromu. S postupným přirůstáním začínají dřevnatět nejstarší části stromku. V závislosti na teplotě, množství srážek a škůdců vyroste stromek v prvním roce 10-40 cm. Na podzim nebo brzy na jaře se stromky vyorají a naškolkují do vzdálenosti 30-40 cm. Protože přišly o část kořenů, musí se zkrátit i nadzemní část.

V druhém roce se stromek dále prodlužuje, může dorůst výšky kolem 100 cm. Silnější stromky se mohou v létě naočkovat odrůdou (naroubuje se jen malý výřez výhonu s jedním pupenem). Také začíná zakracování postranních větví, aby se posílil růst do výšky.

Ve třetím roce se naočkované stromky seříznou těsně nad očkem, aby mohla růst ušlechtilá odrůda. Ostatní stromky, které byly příliš slabé nebo u kterých se očka neujala, se nechají růst jako podnože a opět se zakracováním postranních větví podporuje růst do výšky.

Na počátku čtvrtého roku se odstraní zakrácené postranní větve a pokud stromek dorostl požadované výšky, může se naroubovat v korunce (naroubuje se část výhonu se 4 až 5 pupeny). Zakracují se postranní výhony pod místem roubu, v druhé polovině srpna se odstraní úplně. V říjnu přichází na řadu odlisťování, kdy se po ukončení vegetace sdrhnou všechny listy. Následně mohou být stromky vyorány, vytříděny a prodány k výsadbě.

  • sdílejte
  • 0

Mohlo by vás také zajímat