Příběh krásného komunitního lučního sadu u Opavy

Mezi poli a lesem, uprostřed krajiny mezi 3 vesnicemi, na podzim roku 2019 založil spolek Kapradí spolu s nadšenými sadaři-srdcaři a také žáky ZŠ Labyrint Luční sad. Na 2 ha pozemku vysadili 94 různých vysokokmenných starých odrůd ovocných stromů. Výsadbu 40 z nich finančně podpořily společnosti ROSSMANN a Henkel ČR divize Beauty Care.

Na začátku bylo pole

Na začátku bylo jen do té doby zemědělci klasickým způsobem obhospodařované pole, nadšený majitel pozemku a zároveň průvodce nejstarších žáků ZŠ Labyrint Lhota a spolek Kapradí ochotný se celého projektu ujmout a zaštítit jej. Nikde žádná hromada financí ani profíci v zakládání sadů. Jen velká srdce, nadšení, víra, důvěra a ochota věnovat tomuto záměru spoustu času a energie.

Dnes živé místo uprostřed přírody

Nejprve bylo nutné postavit oplocenku, protože stromy a keře by byly pro zvěř z okolního lesa a polí chutným lákadlem. Jasné bylo také to, že sad potřebuje vodu. Ekologická srdce vyhrála a v sadu se vybudoval vodní vrt s větrným čerpadlem. K 94 stromům o rok později přibylo 1 219 keřů, které budou posléze tvořit přirozené oplocení, tedy až původní oplocenka naplní svůj účel.

Letošními novinkami jsou přírodní průlezky z pokácených starých stromů města Opavy, vybudování vjezdu pro traktor či osetí sadu jetelotravní směsí, ve které nechybí semínka léčivých bylin a lučního kvítí. Naplněným snem sadařů je také čerstvá přítomnost včelí královny a jejích dvou včelstev. Vztah mezi včelami a kvetoucími rostlinami je jednou z nejrozsáhlejších, nejharmoničtějších a vzájemně nejzávislejších kooperací na planetě.

Co bude dál

Jako na mnoha místech, kde je klíčové setkávání lidí, covid pozdržel naplnění dalších plánů. Sad v letošním roce čeká osázení bylinné zahrady. Pro poznávání a pěstování léčivých rostlin, pro porozumění jejich praktickému využití, pro návrat k tradicím a moudrosti života. Nezbytností také je vybudování základního mobiliáře pro sadaře a všichni už se moc těší na nové ohniště, okolo kterého se sadaři a přátelé sadu budou (snad už bez omezení) scházet.

Finance nemusí být překážka

Založení a rozvoj Lučního sadu se může stát inspirací, jak lze postupnými kroky za pomoci přírody a komunity šetrně, cíleně a pestře znovuobnovovat krajinu a zvýšit ekologickou stabilitu. Důležité je zmínit i to, že k tomu na začátku stačí opravdu jen ten prostor a nadšení lidé. Za naprostou většinou financí stojí vůle najít dárce, sepsat žádost o grant, poradit se v Agentuře pro ochranu přírody a krajiny, využít výzvy MŽP, uspořádat sbírku nebo se spojit s nadací. To vše v Lučním sadu využili, ne experti na dotace, ale obyčejní smrtelníci. A totéž může udělat každý, koho by podobný projekt lákal. Jak již bylo řečeno, je to o velkých srdcích, nadšení, víře, důvěře a ochotě věnovat záměru spoustu času a energie. Stojí to za to!

  • sdílejte
  • 0

Mohlo by vás také zajímat