Udržitelnost jako životní styl

Zbytečně nenakupovat a poté nevyhazovat potraviny, nosit na nákup vlastní tašku, posílat dál již nepoužívané oblečení a především třídit odpad. To jsou nejčastější způsoby zodpovědného chování Čechů a Češek vůči životnímu prostředí. Nemůžeme ale přírodě prospět ještě více? Zkusme se zamyslet, jestli nepřidat jeden nebo dva krůčky, které však budou mít na naši planetu zásadnější dopad. Třídit v Česku lépe není až tak složité a ke změně často stačí opravdu málo, většinou jde jen o odstranění naučeného zlozvyku, například vyhazování slupek od brambor v igelitovém pytlíku do směsného odpadu. Víte například, že již nemusíme kvůli třidícím linkám vymývat kelímky od jogurtů a do kontejnerů na papír je možné již házet i obaly od vajíček?

Podle posledního průzkumu třídí v České republice odpad 73 % z nás. V roce 2019 jsme podle serveru samosebou.cz vytřídili průměrně 51,3 kg odpadu na osobu, což bylo o dva kilogramy více než v roce předchozím. Na tomto pozitivním trendu se podílí fakt, že k barevným kontejnerům a menším třidícím nádobám to máme průměrně pouhých 91 kroků. Celkem je jich po Česku rozmístěno skoro půl milionu a na jedno sběrné místo připadá 118 obyvatel.

Podívejme se na recyklaci širší optikou. Tématem už dnes nejsou ani tak divoké skládky nebo pálení odpadu načerno, jako šetření přírodních zdrojů. Už jeden jediný kontejner naplněný papírem ušetří díky recyklaci dva a půl stromu. Vytřídění recyklovatelné věci můžeme navíc chápat jako šanci výrobku na druhý život. A třeba zrovna zmíněný papír se dá recyklovat až sedmkrát - v posledním cyklu například na plata od vajíček nebo ruličky od toaletního papíru. Jinak totiž produkt jeho vyhozením do směsného odpadu jednou provždy znehodnotíme.

Odstraňme stereotypy

Web jaktřídit.cz sestavil sbírku stereotypů, proč někdo odpad ještě stále netřídí. Nejčastěji zaznívá, že se vše stejně nakonec někde sesype na jednu hromadu - což ale díky chytrému systému recyklací v Česku už ani není možné. Recyklování není trendem 21. století. Takový papír se v Česku třídí systematicky od 50. let 20. století. Taky není pravda, že většina Čechů třídit nechce – naopak, podle výzkumu agentury Nielsen Admosphere se třídit snaží 93 % obyvatel Česka. A taky už dávno neplatí, že třídit není kde. Dnes si stačí stáhnout do telefonu jednoduchou aplikaci Kam s ním?, která umí dle GPS lokátoru najít nejbližší kontejner, a ještě pomůže jednoduchými tipy jednotlivý odpad do konkrétních lokalit zájemci roztřídit. Za lepší vzduch, čistší krajinu, méně zplodin, více stromů a kvalitnější vodu těch několik malých kroků přece stojí. Každý krok se počítá.

Připraveno ve spolupráci s www.EKOKOM.cz a www.kamsnim.cz

 

  • sdílejte
  • 0

Mohlo by vás také zajímat